Szerbiában voltunk

Pályázatot nyertünk, három napra utaztunk Szerbiába. Nagyon vártuk az indulást! Az előkészületek során felvillanyozódott a társaság, érdeklődéssel vártuk a látnivalókat.

 Számomra a legszebb élmény a Versec melletti Zsigmond torony- kilátó volt. Amikor felmentünk a kilátóig, mintha a felhők között jártunk volna, és mintha meg lehetett volna fogni őket. Az itt készített csoportkép, szuper!

Az is tetszett, amikor Székelykevén, a legdélebbi magyarlakta település általános iskolás tanulóival beszélgettünk, összeismerkedtünk. Néhány kapcsolat azóta is működik közöttünk. Persze a közös sportolás is nagyon jó volt. A lány focit mi, szőlősi lányok nyertük meg!

Az is felejthetetlen, hogy együtt volt a két osztály feladatban és örömben. Nagyon – nagyon sokat nevettünk!

Érdekes volt, hogy hoztunk haza a Palicsi - tó vizéből egy keveset, és megvizsgáltuk kémiai szempontból.

Pétervárad és Belgrád (Nándorfehérvár) vára hatalmas területen épült fel, óriási építmények. Szinte el lehet tévedni a várudvarokon.

Több templomot láttunk, nekem a legegyszerűbb építésű Szent László templom, amely Fejértelepen (a delibláti homokpuszta közepén) található, tetszett a legjobban.

Több folyó partján sétáltunk, nézelődtünk: Duna, Temes, Jezava, Bega, Száva, Tisza.

Az is tetszett, ahogyan megszálltunk, bár nem egy helyen aludtunk, de nagyon jót szórakoztunk, nagyon – nagyon finomakat ettünk.

            Köszönöm, köszönjük a sok fáradozást, amit tanáraink és Tünde néni a pályázat sikeréért tett. Nagyszerű kiránduláson vettünk részt!

                                                                                              Pap Virág

                                                                                                tanuló

Hunyadiak nyomában

 

A Határtalanul „Hunyadiak nyomában Délvidéken” pályázat keretében résztvevő diákjainkkal az előkészítő szakaszban rendhagyó órákat tartottunk, és fakultatív tevékenységeket szerveztünk.

Körbejártuk képzeletben a kirándulásunk színhelyeit, ismerkedtünk Szerbia földrajzával. A tanulók kutatómunkát végeztek és PowerPoint bemutató segítségével megmutatták társaiknak kutatásaik eredményeit, majd felelevenítettük tudásunkat a Hunyadiak témakörben.

Készítettünk a vendéglátóink számára ajándékot, tárgy illetve műsor formájában.

Szerettük volna azoknak a gyermekeknek is az érdeklődését, kíváncsiságát felkelteni a várható kellemes élmények iránt, akik soha nem jártak még otthonuktól távol. Ezen a téren nagyon sikeres napot zártunk, sőt diákjaink is egyre közelebb kerültek egymáshoz.

A Szerbiában tett kirándulásunkról hazatérve egy lezáró, értékelő órát tartottunk. Néhány tanulónk élménybeszámolóval készült, megtekintettük a fotókat és levetítettük a videófelvételeket.

Egy rendezvény keretében bemutattuk iskolánk tanulóinak a legszebb képeinket, a készített műsorunkat. Beszéltek a gyerekek a Székelykevén megismert tanulók életéről, iskolájukról, továbbtanulási lehetőségeikről.

Büszkék vagyunk arra, hogy tanulóinkban erősödött az egymáshoz tartozás és a hazaszeretet érzése. Örülünk, hogy azok a diákok is részt vehettek ezen az élményekkel teli kiránduláson, akik hátrányos helyzetük miatt nem juthattak volna el ezekre a régi, történelmi helyekre.