Portugáliában és Lengyelországban jártunk


Az Erasmus szakkörön kiemelkedően teljesítő diákok lehetőséget kaptak arra, hogy iskolánkat és hazánkat képviseljék egy-egy nemzetközi projekt találkozón.Görög Boglárka, Hegedűs Laura és Pál Renáta az újszilvási 8. osztályosok közül utazhattak el Portugáliába. Az ott töltött napok alatt nem csak az angol nyelvet gyakorolhattak, de meglátogattak egy paratölgy erdőt, izgalmas kísérleteket végezhettek és felfedezhették Lisszabon szépségeit is. Témájuk a talaj, s az azzal kapcsolatos környezetvédelmi problémák voltak.


A tápiószőlősi 8.-os diákok közül Farkas Gergő, Vonnák Máté és Berki Márk voltak azok a szerencsések, akik Lengyelországba jutottak el a projekt jóvoltából. Ők a levegőszennyeződésről tartottak prezentációt angolul, túráztak  egy lengyel nemzeti parkban és Krakkó városát ismerték meg közelebbről. A sok eső ellenére nagyon élvezték a kirándulást.


Felkészítő tanáraik Dömök Szilvia, Molnárné Szabó Szilvia és Kiss Ferencné voltak.


Gyalogos túra

A szombati Erasmus+ pályázat keretében szervezett gyalogos túra nagyon jó hangulatban telt Újszilváson​.79 fő külsős résztvevő teljesítette a túrát, alsós gyerekeinkkel 5 km-t, felsős tanulóinkhoz csatlakozók 10,5 km távot gyalogoltak.

A meghirdetett versenyen:

a legtöbb külsős vendéget megmozgató alsós osztály a 2. osztály 28.000 Ft-ot nyertek.

a legtöbb külsős vendéget megmozgató felsős osztály a 6. osztály 26.000 Ft-ot nyertek.

Vendégeink körében 3 db 2000 Ft értékű ajándékutalványt sorsoltunk ki.

A jutalmakat az önkormányzatnak és a Szülői Szervezetnek köszönhetjük.

Szeretnénk, hagyományt teremteni Mozduljunk együtt! programunkból és reméljük jövőre még több hozzátartozót tudunk megmozgatni!

Egészségünkre!


Kimelkedő teljesítmény magyar nyelv tantárgyból

Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia nyelvÉsz tanulmányi versenyének megyei fordulóján Simon Adél 7. osztályos tanuló 2. helyezést ért el.

A versenyre Budapesten került sor, ahol a megye harminc legeredményesebb tanulója vett részt.

 

Arany János Magyarnyelvi Verseny országos döntőjén Simon Adél 7. osztályos tanuló 5. helyezést ért el.

A versenyre Budapesten került sor, ahol 64 iskola 120 tanulója versenyzett az ország különböző településeiről.

 

„Nem elég magyar anyanyelvűnek születnünk,

tanulnunk kell magyarul a sírig.”

                                                                       Nagy László

Jelenetek az Erasmus klub életéből

 

Az Erasmus klub tagjai kéthetente vesznek részt foglalkozásokon, ahol az angol társalgáson kívül különféle környezetvédelmi kérdésekkel is foglalkoznak. Az első félév témája: a föld, a talaj volt, s a rajta megjelenő sokféle életforma, vagyis a biodiverzitás.

Ennek jegyében ellátogattak a tápiószelei Magbankba, ahol a Kárpát-medencében fellelhető őshonos növényi magokat, elsősorban haszonnövények magjait, gyűjtik. Az itt dolgozók figyelemmel kísérik a környék diverzitásának változását, erről hallhattak diákjaink egy érdekes előadást.

 

Egy másik alkalommal terepgyakorlaton voltunk Molnárné Szabó Szilvia vezetésével, s a helyi erdők diverzitását, növényi sokszínűségét vizsgáltuk meg.

 

A talajvizsgálatot, illetve néhány kémiai kísérletet Zsóka néni segítségével végezték el szakköröseink. Itt a résztvevőknek azt is sikerült kideríteniük, hogy az otthonról hozott kerti talajnak mennyi Ph-értéke.

 

Márciusban pedig irány Portugália! Három diákunk két tanár kíséretével egy nemzetközi projekttalálkozón vesz részt, ahol megismerkednek a többi részt vevő ország diákjaival, és beszámolnak eddigi munkájukról. Izgalmas utazás lesz!

 

Az Erasmus projekt címe: What’s your impact on Earth? További részleteket a projekt facebook oldalán, illetve a honlapján olvashatnak.

http://whatsyourimpact.eu/

https://www.facebook.com/whatsyourimpacteu/


Erasmus első találkozó

November 6-9. között nemzetközi projekttalálkozónak adott otthont iskolánk. Vendégeink az Erasmus program keretében öt országból érkeztek: Litvániából, Észtországból, Lengyelországból, Olaszországból és Portugáliából. Községünkbe látogató külöldi tanárokat negyedik osztályosaink egy néptánc műsorral köszöntötték, a nyolcadikosok pedig néhány kedves szóval üdvözölték őket angolul. A megbeszélésen egy környezetvédelemmel kapcsolatos projektet készítettek elő diákjaink számára, melynek címe: "What's your impact on Earth". Az ebédszünetben Petrányi Csaba polgármester úr megmutatta nekik falunk büszkeségét, a napelem parkot is.


Erasmus+Az Erasmus+ az Európai Unió egy olyan programja, mely sok más egyéb mellett az oktatást is támogatja. Iskolánk az iskolák közötti együttműködési program keretében nyert támogatást a „What’s your Impact on Earth?” (Milyen hatással vagyunk a Földre?) című nemzetközi projekt megvalósítására, mely 2017. szeptember elsejétől 2019. augusztus 31-ig tart.

A projekt keretében diákjaink megvizsgálják, hogy miként hat az ember jelenlétével közvetlen környezetére. Elsőként a talaj, a felszín és a rajta megjelenő élet sokféleségét fogják kutatni, ezt követően a vidék vízkészletét veszik nagyítólencse alá, majd a levegő minőségével ismerkednek meg. Végül mindennapi élelmiszereinkkel, étkezési szokásainkkal kapcsolatban végeznek majd vizsgálatokat.

Eredményeiket nemzetközi fórumokon és partnertalálkozókon osztják meg a projektben részt vevő másik öt ország: Lengyelország, Észtország, Litvánia, Olaszország, Portugália, diákjaival, tanáraival.

Ebben, és a következő tanévben is 8. osztályos diákjaink alkotják majd azt a magot, mely a feladatok oroszlán részét végzi egy délutáni szakkör keretében. Ennek vezetője Dömök Szilvia tanárnő, segítői Molnárné Szabó Szilvia és Kiss Ferencné tanárnők. A szakkörön nem csak természettudományos ismereteiket bővíthetik a gyerekek, s érdekes kirándulásokon vehetnek részt, de angol nyelvi fejlesztésben is részük lehet, hiszen a projekt munkanyelve az angol. A legügyesebbek kipróbálhatják nyelvtudásukat egy külföldi tanulmányi úton is, melynek költségeit a pályázat fedezi.

Az első partnertalálkozó Tápiószőlősön és Újszilváson kerül megrendezésre 2017. november 6-9. között. Öt országból 11 tanár érkezik majd, hogy megvitassák a két éves közös munka részleteit.

VÁRJUK ŐKET SZERETETTEL!

Tudásbajnokság

Tudásbajnokság – Megyei Döntő

Lénárt Lili Sára 6. osztály természetismeret 25. helyezés
Ádám Alma Anna 2. osztály  környezetismeret 14. helyezés
Simon Adél 6. osztály angol nyelv 6. helyezés
Simon Adél 6. osztály nyelvész verseny 8. helyezés

   

Simon Adél 6. osztályos anyanyelv 1. helyezés

Adél a Pest megyében elért 1. helyezésével aranyérmet szerzett és bejutott a Szegeden megrendezésre kerülő országos döntőbe. Némedi András szavalóverseny

Hagyományainkhoz híven idén is részt vettünk Némedi András emlékére rendezett szavalóversenyen a tápiószőlősi tagintézményben. A versenyen 23 diák vett részt, akik Bandi bácsi verseiből adtak elő néhányat. A zsűriben pedagógusaink mellett helyet foglalt, Pintér István magyar-francia szakos középiskolai tanár, akit a gyökerei ehhez a faluhoz kötnek. Újszilvásról heten versenyeztek, közülük hárman a legjobbak között végeztek.

  1. Lőrincz Andrea
  2. Tóth Tünde
  3. Fehér Kitti
  4. Rózsa Kitti
  5. Alföldi Máté
  6. Gál Róbert
GRATULÁLUNK LÁNYOK!


Költészet napja

Április 11-én rendhagyó irodalom órán vehettek részt néhányan felsős diákjaink közül. Wass Albert varázslatos történeteinek felolvasásával emlékeztünk meg erről a jeles napról.
További cikkeink...

  1. Bibliai történetmondó verseny