Erasmus első találkozó

November 6-9. között nemzetközi projekttalálkozónak adott otthont iskolánk. Vendégeink az Erasmus program keretében öt országból érkeztek: Litvániából, Észtországból, Lengyelországból, Olaszországból és Portugáliából. Községünkbe látogató külöldi tanárokat negyedik osztályosaink egy néptánc műsorral köszöntötték, a nyolcadikosok pedig néhány kedves szóval üdvözölték őket angolul. A megbeszélésen egy környezetvédelemmel kapcsolatos projektet készítettek elő diákjaink számára, melynek címe: "What's your impact on Earth". Az ebédszünetben Petrányi Csaba polgármester úr megmutatta nekik falunk büszkeségét, a napelem parkot is.


Erasmus+Az Erasmus+ az Európai Unió egy olyan programja, mely sok más egyéb mellett az oktatást is támogatja. Iskolánk az iskolák közötti együttműködési program keretében nyert támogatást a „What’s your Impact on Earth?” (Milyen hatással vagyunk a Földre?) című nemzetközi projekt megvalósítására, mely 2017. szeptember elsejétől 2019. augusztus 31-ig tart.

A projekt keretében diákjaink megvizsgálják, hogy miként hat az ember jelenlétével közvetlen környezetére. Elsőként a talaj, a felszín és a rajta megjelenő élet sokféleségét fogják kutatni, ezt követően a vidék vízkészletét veszik nagyítólencse alá, majd a levegő minőségével ismerkednek meg. Végül mindennapi élelmiszereinkkel, étkezési szokásainkkal kapcsolatban végeznek majd vizsgálatokat.

Eredményeiket nemzetközi fórumokon és partnertalálkozókon osztják meg a projektben részt vevő másik öt ország: Lengyelország, Észtország, Litvánia, Olaszország, Portugália, diákjaival, tanáraival.

Ebben, és a következő tanévben is 8. osztályos diákjaink alkotják majd azt a magot, mely a feladatok oroszlán részét végzi egy délutáni szakkör keretében. Ennek vezetője Dömök Szilvia tanárnő, segítői Molnárné Szabó Szilvia és Kiss Ferencné tanárnők. A szakkörön nem csak természettudományos ismereteiket bővíthetik a gyerekek, s érdekes kirándulásokon vehetnek részt, de angol nyelvi fejlesztésben is részük lehet, hiszen a projekt munkanyelve az angol. A legügyesebbek kipróbálhatják nyelvtudásukat egy külföldi tanulmányi úton is, melynek költségeit a pályázat fedezi.

Az első partnertalálkozó Tápiószőlősön és Újszilváson kerül megrendezésre 2017. november 6-9. között. Öt országból 11 tanár érkezik majd, hogy megvitassák a két éves közös munka részleteit.

VÁRJUK ŐKET SZERETETTEL!

Tudásbajnokság

Tudásbajnokság – Megyei Döntő

Lénárt Lili Sára 6. osztály természetismeret 25. helyezés
Ádám Alma Anna 2. osztály  környezetismeret 14. helyezés
Simon Adél 6. osztály angol nyelv 6. helyezés
Simon Adél 6. osztály nyelvész verseny 8. helyezés

   

Simon Adél 6. osztályos anyanyelv 1. helyezés

Adél a Pest megyében elért 1. helyezésével aranyérmet szerzett és bejutott a Szegeden megrendezésre kerülő országos döntőbe. Némedi András szavalóverseny

Hagyományainkhoz híven idén is részt vettünk Némedi András emlékére rendezett szavalóversenyen a tápiószőlősi tagintézményben. A versenyen 23 diák vett részt, akik Bandi bácsi verseiből adtak elő néhányat. A zsűriben pedagógusaink mellett helyet foglalt, Pintér István magyar-francia szakos középiskolai tanár, akit a gyökerei ehhez a faluhoz kötnek. Újszilvásról heten versenyeztek, közülük hárman a legjobbak között végeztek.

  1. Lőrincz Andrea
  2. Tóth Tünde
  3. Fehér Kitti
  4. Rózsa Kitti
  5. Alföldi Máté
  6. Gál Róbert
GRATULÁLUNK LÁNYOK!


Költészet napja

Április 11-én rendhagyó irodalom órán vehettek részt néhányan felsős diákjaink közül. Wass Albert varázslatos történeteinek felolvasásával emlékeztünk meg erről a jeles napról.
Bibliai történetmondó verseny

Az újszilvási tagintézményben megrendezésre került a Bibliai történetmondó verseny mintegy harminc tanuló részvételével. A végeredmény az alábbiak szerint alakult.


I. helyezést értek el:

Csáki Zsófia 6. osztály
Bilecz Vivien 5. osztály
Borsos Bence 4. osztály
Nagy Brigitta 3. osztály
Szabó Ádám 2. osztály

 

II. helyezett lett:

Rózsa Kitti 7. osztály
Nagy Brigitta 5. osztály
Gulyás Dóra 4. osztály
Labancz Lilla 4. osztály
Gál Fanni 3. osztály
Szabó Szabolcs 2. osztály


 

III. helyezést értek el:

Szabó Imre 5. osztály
Kishalmi László 4. osztály
Matalin József 2. osztály

Különdíjban részesült: Ivanics Zalán első osztályos tanuló.                                  

Az első helyezettek az országos versenyen képviselik majd iskolánkat! GRATULÁLUNK!Smile