Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda

Tápiószőlős–Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda
                                              "NEM TI VÁLASZTOTTATOK ENGEM, HANEM ÉN VÁLASZTOTTALAK TITEKET..."

ERASMUS+ pályázattal Európába

 

Iskolánk diákjai ebben a tanévben is folytatják a „What’s Your Impact on Earth?”, vagyis Milyen hatással vagyunk a Földre?  - elnevezésű nemzetközi pályázatban aktív tevékenységüket.

Az első félévben a VÍZ volt a pályázat témája. Emiatt októberben egy projekt napot szerveztünk, ahol a kicsik az iskola területén, a felső tagozatosok pedig Farmoson a Vízparti élet házában és annak környékén ismerkedtek a víz, és a vizes élőhelyek világával. 

Az alsósok meséken, történeteken és egy vizes akadályversenyen keresztül jutottak játékosan ismeretekhez. A nagyobbak múzeumpedagógiai foglalkozáson, madárgyűrűzésen, vízvizsgálaton és a Kékbegy-tanösvény bejárásán vettek részt. 

Ebben a tanévben is megszerveztük 8. osztályosainknak az Erasmus szakkört. Hétfőnként angol nyelvi fejlesztéssel és természettudományos projektek elkészítésével bírkóznak meg. Novemberben pedig ellátogattunk a poroszlói Ökocentrumba.

 A legkitartóbbak és a legszorgalmasabbak márciusban elutazhatnak Észtországba, hogy képviseljék községünket és Magyarországot egy nemzetközi diáktalálkozón. A három kiválasztott 8.-os Simon Adél, Demeter Kinga és Lénárt Lili lett, a tápiószőlősi intézményből pedig Homok Flórián voltak.

 

A második félévben az egészséges étkezés, étrend a szakkör témája, s májusban három tanuló: Jenei Emília, Katona Adrienn és Kiss Raul Olaszországba látogathat el, hogy ott ossza meg tudását más nemzetek képviselőivel.

A szakkört vezető pedagógusok: Dömök Szilvia és Molnárné Szabó Szilvia tanárnő izgalmas programokkal és magas színvonalú felkészítéssel segítik munkájukat.

 

Jelenetek az Erasmus klub életéből

Az Erasmus klub tagjai kéthetente vesznek részt foglalkozásokon, ahol az angol társalgáson kívül különféle környezetvédelmi kérdésekkel is foglalkoznak. Az első félév témája: a föld, a talaj volt, s a rajta megjelenő sokféle életforma, vagyis a biodiverzitás.

Ennek jegyében ellátogattak a tápiószelei Magbankba, ahol a Kárpát-medencében fellelhető őshonos növényi magokat, elsősorban haszonnövények magjait, gyűjtik. Az itt dolgozók figyelemmel kísérik a környék diverzitásának változását, erről hallhattak diákjaink egy érdekes előadást.

  

 

Egy másik alkalommal terepgyakorlaton voltunk Molnárné Szabó Szilvia vezetésével, s a helyi erdők diverzitását, növényi sokszínűségét vizsgáltuk meg.

  

A talajvizsgálatot, illetve néhány kémiai kísérletet Zsóka néni segítségével végezték el szakköröseink. Itt a résztvevőknek azt is sikerült kideríteniük, hogy az otthonról hozott kerti talajnak mennyi Ph-értéke.

 

Márciusban pedig irány Portugália! Három diákunk két tanár kíséretével egy nemzetközi projekttalálkozón vesz részt, ahol megismerkednek a többi részt vevő ország diákjaival, és beszámolnak eddigi munkájukról. Izgalmas utazás lesz!

Az Erasmus projekt címe: What’s your impact on Earth? További részleteket a projekt facebook oldalán, illetve a honlapján olvashatnak.

http://whatsyourimpact.eu/

https://www.facebook.com/whatsyourimpacteu/

Gyalogos túra

A szombati Erasmus+ pályázat keretében szervezett gyalogos túra nagyon jó hangulatban telt Újszilváson​.

​Gyönyörű időben sétálhattak diákjaink és hozzátartozóik.

79 fő külsős résztvevő teljesítette a túrát, alsós gyerekeinkkel 5 km-et, felsős tanulóinkhoz csatlakozók 10,5 km távot gyalogoltak.

A meghirdetett versenyen:

a legtöbb külsős vendéget megmozgató alsós osztály a 2. osztály 28.000 Ft-ot nyertek.

a legtöbb külsős vendéget megmozgató felsős osztály a 6. osztály 26.000 Ft-ot nyertek.

Vendégeink körében 3 db 2000 Ft értékű ajándékutalványt sorsoltunk ki.

A jutalmakat az önkormányzatnak és a Szülői Szervezetnek köszönhetjük.

Szeretnénk, hagyományt teremteni Mozduljunk együtt! programunkból és reméljük jövőre még több hozzátartozót tudunk megmozgatni!

Egészségünkre!