Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda

Tápiószőlős–Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda
                                              "NEM TI VÁLASZTOTTATOK ENGEM, HANEM ÉN VÁLASZTOTTALAK TITEKET..."

 erasmus

 

 

 

Iskolánk ismét sikeres együttműködési tervet nyújtott be az Európai Unió Erasmus+ pályázatára, így az elkövetkezendő két évben diákjainknak megint lehetősége lesz részt venni egy izgalmas projektben.

A nemzetközi projekt témája az olvasás, és annak megszerettetése tanulóinkkal.legendak szarnyan 2

Angol címe: „On The Wings of Legends”, ami magyarul azt jelenti: Legendák szárnyán; Ebből következik, hogy nem csak egyszerűen az olvasás lesz a középpontban, de az egyes országok mondái, legendái is.

Mely országokkal fogunk együtt működni? Nagy Britannia, Franciaország, Spanyolország, Görögország és Finnország egy-egy iskolája lesz a partnerünk ezen a két évig tartó úton.

A munka már elkezdődött: Újszilváson megalakult az Erasmus Klub, és „Olvasni menő” versenyt hirdettünk. Tápiószőlősön tehetséggondozó szakkör keretében foglalkoz

November első hetében a mi iskolánk rendezte meg az első nemzetközi projekttalálkozót, mi voltunk a házigazdák. 15 pedagógust fogadtunk a partnerországokból, akik nem csak azért jöttek, hogy kidolgozzuk az együttműködés részleteit, hanem azért is, hogy megismerjék iskolánkat, községünket és hazánkat. Tavasszal rajtunk lesz a sor, mi fogunk útra kelni! Először Görögországba, majd Spanyolországba fogunk ellátogatni. Hogy kik lesznek azok a diákok, akik részt vehetnek az utazásokon, még nem tudjuk, de bárki is lesz a szerencsés, biztos felejthetetlen élményekkel tér majd haza, a többiek pedig rengeteg hasznos tudással gyarapodhatnak.nak tanulóink a pályázati feladatokkal és az angol nyelvi fejlesztéssel.

A projekttevékenységünkről részletesen beszámolunk Facebook-oldalunkon:

https://www.facebook.com/OWL-T%C3%A1pi%C3%B3sz%C5%91l%C5%91s-%C3%9Ajszilv%C3%A1s-Erasmus-projekt-On-the-Wings-of-Legends-101460614609072/

és angol nyelvű blogunkban:

https://owl1921.blogspot.com/

 

Dömök Szilvia – projekt koordinátor

 

IRÁNY OLASZORSZÁG!

Erasmus+ „What’s Your Impact on EARTh?”

Ezúttal három tápiószőlősi diákkal: Kiss Raullal, Katona Adriennel és Jenei Emíliával indultunk a következő Erasmus projekt találkozóra. Vasárnap késő délután értünk Rómába és hétfő délutánig gyönyörködhettünk az örök városban, amíg minden partner ország megérkezett. Róma megér egy misét! Minden út Rómába vezet és sorolhatnám a közmondásokat. Csodálatos, változatos, szórakoztató és pezsgő! Rengeteg monumentális műemlék sok-sok fa, zöld felület, szebbnél szebb növények. Láttuk a Trevi-kutat, a Navona teret, voltunk a Vatikánban, a Velence téren, a Popolo téren és a Pantheonnál. Volt napsütés és eső is. Ettünk pizzát és fagylaltot, ittunk finom capuccinot.

     

Végső úticélunkhoz, Francavillába, 3 órás buszozás után jutottunk el, este 20 órára. Az út gyönyörű volt! Keresztbe szeltük át az országot és az Appennineket. A szállásunk a tengerparton van, kilátással a tengerre. A partner sulik másik két településen Ripa Teatinában és Torrevecchiában vannak. Ezek a falvak a hegyekben vannak, lenyűgöző természeti környezetben. Innen származik Rocky is, a világhírű boxoló.

A polgármester körbevezetett bennünket a hangulatos településen, miközben középkori ruhába öltözött hagyományőrzők műsort adtak. 

 


iranyolaszorszag13

Mindenki nagyon kedves volt! Ezen a napon az egyik iskolában ismerkedő játékokat szerveztek a gyerekeknek, utána késői ebéd volt a tengerparton, majd ellátogattunk egy borüzembe. Ezt követte a városnézés Pescarában.

 

SZERDÁN reggeltől estig az iskolában voltunk. Mindenféle workshopok, megbeszélések, foglalkozások, előadások zajlottak. A gyerekek készítettek helyi pizzát (ez a fajta olyan, mint a mi lángosunk) meg friss gyúrt tésztát, amit a levesünkbe főztek bele. A mieink szuper ügyesek és lelkesek, szorgalmasan voltak. Körbevezettek minket az egész iskolán, minden osztályba bevittek, a gyerekek énekeltek nekünk, vagy meséltek magukról és kérdezhettek angolul az erasmusos diákoktól. Nagyon aranyosak voltak. Az ebéd helyi jellegzetes étel volt. Paradicsomos babos tésztás sűrű leves és sült csirke articsókával. Finom volt! Délután voltak a gyerekeink prezentációja. Maga az összeállítás is nagyon jó volt és ügyesen mondták el. Megint a többiekhez képest is rendkívül jól teljesítettük, elégedettek vagyunk!

CSÜTÖRTÖKÖN különleges programunk volt. Korán indultunk. Először egy földalatti kutató labort látogattunk meg, ahol a sötét anyag és a nanorészecskék kutatásával foglalkoznak. Szerencsénkre, egy 20 éve ott dolgozó magyar mérnök kutatóra, Korga Györgyre, bízták kis csapatunkat. És jött az aha élmény! Annyira remekül, leegyszerűsítve magyarázta el az itt folyó munkát, hogy mindannyian megértettük és lelkesedése, szenvedélye ránk is átragadt. A gyerekek is azt mondták, hogy még órákig elhallgatták volna. Nagyon jó előadó és kedves személyiség!


Innen a San Grasso nevű hegyre mentünk, ahol lenyűgöző látvány fogadott bennünket.

Itt magunknak kellett megsütni az ebédünket. Birka nyárs, borjúszelet, kolbász volt a menü. Különlegesen finom volt, és a köröttünk lévő hegyek óriási hangulatot teremtettek.

Este búcsúvacsorát szerveztek nekünk a házigazdák tele meglepetéssel. Egy rendkívül exkluzív étterembe vitték bennünket a tengerpartra, egy sokemeletes ház tetejére. Pazar volt a kilátás! Itt csak tengeri herkentyűket szolgálnak fel. Vacsoránk több fogásból állt, mely rákot, polipot, tintahalat, kagylót tartalmazott többféle módon elkészítve.

 

 

 

 

 

 

 

Az utolsó nap ismét Rómában talált minket, ahol ezúttal Colosseum, a Fórum Romanum és a Spanyol lépcső volt terítéken. Gyönyörűek voltak, de csak kívülről láttuk ezeket a műemlékeket, mert az iszonyú hosszú sort, amit a bejutás miatt kellett volna végigállnunk, nem tudtuk és nem is akartuk kivárni. Rengeteg a turista! De mindenért kárpótol a csodálatos látvány és a fantasztikus spagetti vacsora!

   

Köszönjük Erasmus!

Kísérő tanárok Dömök Szilvia, Molnárné Szabó Szilvia és Kiss Ferencné tanárnők voltak.