Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda

Tápiószőlős–Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda
                                              "NEM TI VÁLASZTOTTATOK ENGEM, HANEM ÉN VÁLASZTOTTALAK TITEKET..."

Tanulmányi kirándulás Erdélyben

2018. október 9-12.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Határtalanul” pályázatának köszönhetően a Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Tápiószőlősi és Újszilvási tagintézményének 7. évfolyamos tanulóival kiránduláson vettünk részt Erdélyben.

A pályázat témája: Kincses Kolozsvár és környéke-tanulmányút Partium és Belső-Erdély tájain.

Az út során megismerhettük az érintett települések irodalmi és történelmi emlékeit, az épületek művészettörténeti vonatkozásait, illetve a táj csodálatos földrajzi adottságait és természeti kincseit. A szállásadóinknak köszönhetően az étkezések során gasztronómiai utazáson is részt vehettünk és nagyon nagy vendégszeretetet tapasztalhattunk meg.

A pályázat előkészítő szakaszában az újszilvási tanulók látogatást tettek szőlősi társaiknál és egy közös éneklés után, vegyes csoportokat alkotva, totót töltöttek ki az utazás helyszíneivel és tematikájával kapcsolatosan. A találkozás nagyon jól sikerült, a két intézmény diákjai már itt megismerkedtek egymással és izgatottan várták az utazás kezdetét. 2018 01

 

 

1. nap:

Az indulás izgalmai után az első város, amelyet megcsodálhattunk, az Nagykároly volt. Az Aranyszarvas fogadónál megnézhettük azt az erkélyt, ahol Petőfi Sándor először megpillantotta későbbi feleségét, szerelmét, Szendrei Júliát.2018 02

Utána átsétáltunk a Károlyi kastélyba, ahol a Rákóczi- szabadságharc emlékeit elevenítettük fel.

 

A következő helyszínünk Almásgalgó volt, ahol egy rövid túra során megérkeztünk a „Sárkányok kertjébe”. A fantasztikus sziklák látványa mindenkit lenyűgözött.

 

 

Az éjszakát Kolozsváron töltöttük, és a 2. napot a város megismerésével kezdtük.

 

2. nap:

A kolozsvári felfedező városnézés során a gyerekek csoportokat alkotva egy feladatlapot kezdtek el kitölteni. Nagyon élvezték ezt a feladatot, hiszen önállóan, egy térkép segítségével kellett megtalálni jelentős helyszíneket. A találkozási pontunk természetesen a lenyűgöző Mátyás szoborcsoportnál volt.

 

A nap hátralévő részét Tordán töltöttük. Elsőként megcsodáltuk a Tordai sóbányát, majd egy fantasztikus túra során végigsétáltunk a Tordai hasadékon. A látvány és az élmény mindenkinek életreszóló marad.

 

 

 

A következő két éjszakát Gernyeszegen töltöttük.

 

 3. nap:

Ezen a délelőttön látogatást tettünk Búzásbesenyőn, ahol a helyi iskola diákjai egy csodálatos néptánc produkcióval kedveskedtek nekünk és a végén még mi is táncra perdültünk. 

A mi gyerekeink pedig egy szép énekkel köszönték meg a vendéglátást.

A rövid látogatás remekül sikerült, ahol barátságok is szövődtek az ottani gyerekek és a mi tanulóink között.

A következő város Marosvásárhely volt, ahol megnézhettük a Kultúrpalotát belülről. Az épület kívülről is és belülről is szemet-és lelket gyönyörködtető volt.

 

 

A napot egy hangulatos sétával zártuk a Szovátán található Medve tó körül.

 

 4. nap:

Az utolsó napon megálltunk Körösfőn, ahol egy református templomot csodálhattunk meg.

Kalotaszeg szívében megismerkedtünk a varrottasokkal és a nagyon aprólékos munkával készült fafaragásokkal.

A kirándulásunk utolsó helyszíne Nagyvárad volt, ahol az idegenvezető segítségével egy felfedező városnézésen vettünk részt. Megható volt azokon az utcákon sétálni, ahol egykor Ady Endre is sokat sétált és élvezte a város irodalmi és kulturális nyüzsgését.

Az utazásunk során 1220 km-t jártunk be, ahol mindenki elmondhatatlan élménnyekkel gazdagodott. 

Köszönjük a támogatást a Tápiószőlősi és az Újszilvási Önkormányzatnak, illetve a segítséget a kísérő pedagógusainknak!

 

A Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Újszilvási Iskolájának 7. osztályos tanulóival a HATÁRTALANUL! program keretében 2019. október 7-10. között Erdélyben jártunk. 31 tanuló és 3 kísérő pedagógus vett részt a programban. A Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával a meghirdetett pályázaton 1 900 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

Utazásunk előkészítéseként a gyerekeknek csoportokban kellett PowerPoint bemutatót készíteni Erdély azon helyeiről, melyekre a látogatást terveztük.  Ezen kívül egyes tanórákon (történelem, földrajz, irodalom, matematika órán) Erdély történelmével, földrajzával, élővilágával, híres magyar embereivel foglalkoztak a diákok.

1. nap

Az indulás reggel 7 órakor volt az iskola előtt. A gyerekekben nagyfokú izgalom és érdeklődés volt az utazással, kirándulással kapcsolatban. Néhány óra utazás után megérkeztünk Nagykárolyba. Elsőnek az Aranyszarvas fogadót tekintettük meg, ahol Petőfi Sándor megismerte Szendrey Júliát. Ezt követően a Károlyi-kastélyt néztük meg és felkutattuk Petőfinek a szobrát. A második állomásunk Almásgalgó- Sárkányok kertje volt. Egy laza túrát csináltunk. Az idegenvezető mesélt a Sárkányok kertjének mondájáról, majd ismertette a táj kialakulásának okait. Végül Kolozsvárra utaztunk, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket.

2. nap

Reggel meglátogattuk a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Líceumot, ahol megnéztünk az épületet, a tantermeket. Az igazgatóhelyettes egy kis videót is mutatott az iskolai életről. A helyi diákok vezetésével és a munkafüzetek segítségével diákjaink kisebb csoportokat alakítva városnézésen vettek részt. Feladatuk volt, hogy Kolozsvár híres műemlékein évszámokat keressenek meg. A gyerekek beszélgettek a kolozsvári diákokkal arról, hogy milyen egy hetedikes magyar diáknak az élete Kolozsváron. Ebéd után a Tordai-hasadékhoz vezetett utunk. Idegenvezetőnk itt is mesélt az ide kapcsolódó mondáról. A turistaösvényen keresztül túráztunk. Több ingóhídon keltünk át, ahol sokaknak bátorságot kellett gyűjteniük az átkelésre, de azt gondolom, a látványért megérte. A barangolásunk után Gernyeszegre mentünk, ahol következő szálláshelyünk volt.

3. nap

A bőséges svédasztalos reggeli után elindultunk Marosvásárhelyre. Első állomásunk a Kultúrpalota volt, mely egy jellegzetes épület, műemlék. A Tükörteremben a magyar népballadákat ábrázoló üvegablakokat megcsodáltuk. Betekinthettünk a Zeneterembe, ahol főpróba zajlott. A diákok csodálkozó tekintettel figyelték a bent zajló próbát. Majd elsétáltunk a Teleki Tékába, amely helyet ad a régi magyar nyelvterülethez köthető nyilvános könyvgyűjteményeknek. Ezt követően Szovátára látogattunk el. Itt körbesétáltuk a Medve- tavát. A nap zárásaként Parajdra a sószoroshoz látogattunk el, amely Erdély egyik leglátványosabb természeti ritkasága. Az idegenvezető mesélt a szoros létrejöttéről, természeti kincseiről. Bővebb felvilágosítást kaptunk a kősósziklák keletkezésérő. A túra végeztével előző napi szállásunkra, Gernyeszegre érkeztünk. Vacsora után a diákokkal összeültünk és beszélgettünk Erdély természeti szépségeiről.

4. nap

Utolsó napunk első megállója Körösfő volt. Meglátogattuk a körösfői református templomot, ahol idegenvezetőnk beszélt a templom múltjáról, illetve a templomban található ereklyék múltjáról is. Végül utolsó látogatási pontunk Nagyvárad volt. Egy felfedező városnézésen vehettünk részt. A diákoknak a főtéren kis csapatokban kellett feljegyezni az ott található jellegzetes épületek neveit. A városnézést megköszöntük az idegenvezetőnknek, hogy a 4 nap folyamán rengeteg érdekes információval gazdagított minket. Ezután végállomásunk Újszilvás volt. A gyerekek izgatottan várták a hazaérés pillanatát is.

Értékelő órákon és foglalkozásokon a kirándulás során készített fényképekből és videókból összeállított prezentációt levetítettük azoknak a gyerekeknek, akik részt vettek a kiránduláson. Közben a fényképek alapján beszámoltunk a kirándulás személyes tapasztalatairól és ismereteiről, megvalósulásáról és értékeltük a tapasztalatainkat.